“În meseria de hairstylist trebuie să fii docil, maleabil, să ştii să-l serveşti pe omul care vine la tine” - interviu cu Cristina Grama

Gristina Grama este un hairstylist preferat de multe dintre vedetele de pe la noi, dar şi de femeile obişnuite, care se ridică de pe scaunul ei de coafor mai frumoase şi mai fericite decât s-au aşezat. Provocată la o şuetă în centru vechi de Bucureşti, Cristina mi-a povestit despre stil, despre frizuri, dar şi despre pasiunea cu care trebuie trăită fiecare clipă a vieţii noastre.

Cum ai ajuns să faci această meserie, a fost un vis din copilărie? Căci ştiu că ai studii de altă natură... Care a fost drumul tău până la cariera de hair stylist?

Cristina Grama: Nu am ştiut de la început ce vreau să fac. Am terminat liceul, am vrut să intru la o şcoală de meserii şi m-am gândit la coafură, părinţii mei lucrând în domeniu. Dar pentru că aveam doar Bacalaureatul, mi s-a spus că nu pot să fac meseria asta, pentru că ar fi trebuit să mă înscriu la UCECOM. Aşa că am optat pentru un curs de 6 luni de învăţat meserie la locul de muncă. Şi am găsit liber numai pe partea de frizerie. Aşa am ajuns să lucrez aproape 14 ani alături de tatăl meu, frizerie, de la care am învăţat lucrurile esenţiale, lucrurile esenţiale, cum ar fi importanţa comunicării şi seriozitatăţii în tot ceea ce faci.

După revoluţie puteam să mă înscriu la o şcoală de coafură, că apăruseră câteva. Am început şi facultatea de Drept, pentru că părinţii mei au vrut să am posibilitatea de a alege. Ei ştiau că meseria lor e o meserie grea, că se sta mult în picioare, că trebuie să fii dedicat, să ai multă răbdare cu clienţii, şi atunci, de dragul lor, am făcut Facultatea de Drept. Între timp, mi-am luat casă, am muncit să-mi plătesc ratele, şi aşa au trecut 14 ani. Apoi m-am căsătorit, am făcut trei copii şi am făcut o pauză de patru ani în care nu am practicat, am fost doar mamă.

După aceea am început iar să lucrez, m-am angajat la Blondi, am făcut şcoala de coafură la ei, şi am lucrat acolo 8 ani. Şi, de un an de zile, mi-am deschis propriul salon, Fason by Cristina Grama.

Cum a fost trecerea de la statutul de angajat la cel de patron? De ce ai făcut pasul ăsta, de ce ai ţinut să ai afacerea ta şi numai a ta?

Cristina Grama: Momentul a fost destul de greu, şi din cauza crizei economice, care începuse în perioada aceea, dar şi pentru că te obişnuieşti într-un loc şi te simţi în siguranţă acolo. Dar mi-am dorit să fac mai mult, aveam mai multe idei, însă trebuia să am răbdare şi să cer voie pentru fiecare lucru pe care voiam să-l fac. Pentru unele lucruri mi se dădea undă verde, pentru altele nu... Şi m-am hotărât foarte brusc: am plecat într-o vacanţă la mare, pentru şapte zile, iar după trei zile i-am spus soţului meu, Bogdan: gata, mergem acasă, că eu vreau să caut un spaţiu, să-mi deschid salon. Şi după nici două luni l-am deschis.

Salonul tău nu seamănă cu alte saloane de hairstyle, e mai mult un salon de lifestyle! Care e ideea, ce vrei să comunici clientelor prin acest concept?

Cristina Grama: Conceptul l-am avut în minte de la început şi am acumulat informaţiile ca un puzzle, în timp ce lucram. Am făcut curs de coafură, un curs de machiaj profesional, o şcoală de design vestimentar şi am obţinut diploma de stilist. Şi pe toate acestea am vrut să le transpun în meseria mea. Orice domeniu dintre cele amintite, pentru care m-am pregătit, mă ajută să am o privire de ansamblu, să pot să lucra pe compoziţie. Aşa se explică faptul că în salon avem expoziţie de fotografie, design vestimentar... Pentru că toate elementele astea, oricât de bine le-ai face separat, dacă nu ai destulă imaginaţie sau destule cunoştinţe în aceste domenii, ca se le poţi vedea împreună, nu ajungi la un rezltat foarte bun. Ele nu pot exista separat, o persoană trebuie să fie şi coafată, şi machiată, şi îmbrăcată cum trebuie, pentru ca rezultatul de ansamblu să fie unul reuşit.

Cum te ajută aceste cunoştinţe în meseria de hairstylist?

Cristina Grama: Te ajută să vezi mai uşor formele, îţi dezvoltă simţul artistic şi estetic. Am învăţat proporţiile, armonia, multe lucruri despre frumos. M-au ajutat mult vizitele la muzee de modă, am studiat la curs albume de artă, a fost o experienţă minunată. Iar din cursul de machiaj am căpătat cunoştinţele necesare despre forma feţei, tipul de ten, elemente foarte importante în alegerea unei coafuri sau a unei culori de păr. Ştiu să recomand o culoare de păr în funcţie de culoarea tenului, de culoarea ochilor, de forma feţei. Am învăţat despre iluziile optice, despre acele jocuri de umbre şi lumini care ascund defectele şi înfrumuseţează.

Ştiu că ai participat la tot felul de concursuri de coafură în străinătate, festivaluri...

Cristina Grama: Da, am participat şi mai particip! Şi de acolo înveţi foarte multe. Dar trebuie să menţionez că părerile juriului întotdeauna sunt subiective. Ca şi în artă, sunt nişte criterii, dar frumuseţea este relativă şi interpretativă. La un concurs ai posibilitatea să fii mai creativ decât poţi fi în salon, cu o clientă obişnuită. Pentru că în salon lucrezi mai mult prêt-à-porter. Când e vorba de fantezie şi extravaganţă, de avangardă, trebuie să faci asta în afara salonului, la un concurs. Acum prefer să-mi exprim creativitatea şi fantezia împreună cu echipa, fără să fie nevoie de note. Eu consider că în artă nu poţi aprecia o operă dându-i note. Îţi place sau nu, mai mult sau mai puţin, depinde de viziunea fiecăruia.

Şi apoi transpui acele tendinţe şi în coafura obişnuită, nu?

Cristina Grama: Nu neapărat. Cu prêt-à-porter lucrezi zi de zi şi cu asta faci bani. Ce faci pentru un concurs sau pentru fotografie de modă te ajută să-ţi dai seama că nu există limite ale fanteziei.

Crezi că felul în care ne stă părul ne poate influenţa starea a de spirit? Crezi că o femeie poate fi mai fericită dacă are coafura pe care şi-o doreşte?

Cristina Grama: Bineînţeles că o culoare, o tunsoare potrivită îţi schimbă starea de spirit în bine. Te uiţi în oglindă şi eşti mulţumită de tine, eşti mai curajoasă, ai mai multă încredere în tine, pur şi simplu îţi face plăcere să te vezi aranjată. Acum, apropo de aranjat, fiecare are limitele lui. Depinde unde lucrezi. Cei care fac bani din imaginea lor se aranjează altfel. Pentru un fotomodel e foarte important aspectul ăsta, sau pentru o actriţă, şi poate alege un stil mai extravagant. Depinde de mediul în care lucrezi, de firea pe care o ai... Stilul de viaţă este important, în funcţie de el putem aprecia corect ce coafură ni se potriveşte.

Ai avut vreodată cliente nemulţumite, care să se manifeste chiar agresiv pentru că nu a ieşit totul chiar cum vor ele? Cum ai gestionat aceste situaţii sau cum crezi că se pot gestiona?

Cristina Grama: Fac tot posibilul să diminuez conflictul şi să înţeleg care este problema. N-am avut astfel de cazuri în mod frecvent, iar reacţii exagerat de negative n-am primit niciodată, pentru că încerc să înţeleg dinainte dorinţa clientei. Cele cinci minute pe care le petreci discutând, înainte de a te apuca de treabă, sunt cele mai importante. Deci clarifici lucrurile înainte. Dacă nu reuşeşti să faci asta verbal, aduci un catalog cu fotografii, pentru că fiecare om percepe culorile şi formele în felul lui, şi e mai bine să-ţi arate cam ce şi cum vrea, prin fotografii, şi astfel ajungem la o înţelegere. E important să înţelegi exact care este dorinţa clientului, să-l asculţi cu atenţie. Şi apoi să-i aduci şi tu argumentele tale despre cum este mai bine. Dar, în final, clientul va purta acea lucrare, deci trebuie să-i facă plăcere.

Ce părere ai despre gusturile româncelor în materie de coafură? Sunt îndrăzneţe, sunt conservatoare, cum sunt, faţă de femeile din alte ţări?

Cristina Grama: Din punctul ăsta de vedere, cred că suntem norocoşi că trăim în România, o ţară cu femei frumoase. Româncele au piele frumoasă şi păr frumos, calităţi care le permit să poarte diverse culori de păr. Am fost în Franţa, Anglia, Brazilia, Turcia, dar noi chiar avem femei frumoase şi expresive, iar asta ne ajută foarte mult. Româncele sunt cochete, ştiu şi vor să se pună în valoare, sunt dornice să înveţe, pun întrebări... Le place să se aranjeze şi acasă, şi asta e foarte bine, pentru că astfel lucrăm în echipă.

Crezi că o femeie vine să se răsfeţe la coafor pentru ea sau mai degrabă pentru cei din jur (cum ar fi ca să cucerească un bărbat, de exemplu)?

Cristina Grama: Motivele pot fi diferite, dar eu cred că majoritatea femeilor vin la coafor pentru ele. Se admiră şi pleacă mulţumite de ele. La noi vin pentru profesionalism, pentru că avem o echipă de profesionişti. Fetele cu care lucrez sunt foarte talentate, cu asta ne mândrim noi.

Şi atmosfera e la voi una specială...

Cristina Grama: Da. Adina, colega mea, cânta din când în când la pian, dar avem şi cliente care vin şi cântă, pentru că ne-au devenit prietene. La evenimentele organizate la salon ne primim invitaţii cu muzica live. Şi Codruţa, o altă colegă, este în primul rand un artist – pictoriţă!

Pentru fetele tale visezi acelaşi tip de carieră? Dă vreuna semne că are talent la coafură, piaptănă păpuşile?

Cristina Grama: Una dintre gemene, da, a declarat că ar vrea să-mi calce pe urme, dar încă nu e foarte hotărâtă. "Poate designer vestimentar, poate ce faci tu, mami..." "Îmi place să lucrez cu oamenii", aşa mi-a spus. Pe fete le iau la salon duminica, atunci când venim să facem ordine sau să aducem diverse lucruri, şi ea este cea care spune că vrea să vină când sunt clientele! E foarte sociabilă, e caldă, lipicioasă. Astea-s calităţile pe care trebuie neapărat să le ai în meseria asta.  Gemenele sunt aşa, dar fata mea cea mare e mai rigidă, mai înclinată spre ştiinţe exacte, îi place matematica... Îi place să comande, ceea ce în meseria asta nu e indicat, trebuie să fii docil, maleabil, să ştii să-l serveşti pe omul care vine la tine.

Ce planuri mai ai cu facerea pe care deja ai pus-o pe picioare? Vrei să te extinzi, să mai schimbi ceva la salon?

Cristina Grama: Idei am mai multe decât bani, aşa că trebuie s-o iau încet! Un vis de-al meu este să înfiinţez o şcoală de coafură, probabil că la anul vom reuşi. Şcoala va fi deschisă tuturor celor care vor să înveţe această meserie, ca amatori sau profesionişti. Va fi o şcoală la fel de specială ca salonul, dar n-aş vrea să vorbesc acum mai multe despre asta. Vă invit la inaugurare!

Vorbeşte-mi un pic, te rog, şi despre evenimentele pe care le organizezi, despre colecţiile de coafură, design şi machiaj marca Fason.

Cristina Grama: În primul rând noi, echipa salonului Fason, organizăm evenimente, lucru neobişnuit în lumea saloanelor de coafură de la noi. Lansăm două colecţii pe an, de coafură şi design vestimentar, de primavară-vară şi toamnă-iarnă. Asta în afară de alte mici evenimente şi colaborări cu reviste... Pregătim totul din timp, muzică, coregrafie, costume şi, bineînţeles, totul porneşte de la păr. Eu pregătesc conceptul şi lucrez cu o prietenă care este designer vestimentar, are un atelier.

 Ale ei sunt şi ţinutele pe care le expui în salon?

Cristina Grama: Ţinutele prezentate în salon sunt ale mai multor designeri români. În fiecare săptămână expunem o altă ţinută. Am avut propuneri din America, a venit o clientă şi mi-a arătat fotografii destul de spectaculoase, cu ţinute pictate manual, ale unui designer din SUA, dar am refuzat. Eu vreau să promovez artişti români la salon – şi designeri, şi fotografi, căci pe pereţi avem o adevărată expoziţie de fotografie. Avem oameni foarte talentaţi aici şi merită promovaţi.

Ce crezi că ne paşte în materie de coafură, ce o să se mai poarte, ce trenduri apar?

Cristina Grama: În fiecare an apar patru trenduri - păr lug, culori naturale, blond şi extravagant. Acum am ieşit din postmodernism şi suntem într-o perioadă de căutări. Se aşteaptă ceva cu totul nou, dar până atunci se combină foarte mult stilurile. Se poartă orice acum, de la coafurile anilor ’20 până la hippie, până la pop, dar elementele de legătură sunt romantismul şi feminitatea. E o perioadă mai grea pentru omenire şi simţim nevoia mai mult decât oricând de iubire, de apropiere. Chiar şi tunsorile scurte trebuie să aibă un element feminin, o culoare mai delicată: blond, nuanţe de roşu natural...

Ce părere ai despre campaniile asta cu voucere de mari reduceri de preţ pentru atragerea clienţilor – sunt eficiente, te tentează, ai participat la vreuna?

Cristina Grama: Nu sunt pentru preţuri exorbitante, dar cred că valoarea lucrului pe care-l faci trebuie să se regăsească cumva în preţ. Nu sunt însă nici pentru preţuri foarte mici, pentru că nu mai există un echilibru, nu-ţi poţi plăti cheltuielile. Noi suntem un salon mediu, nici mare, nici mic. Pe noi ne-ar încurca foarte tare partea cu voucherele, pentru că lucrăm cu programări făcute cu o săptămână înainte, nu ducem lipsă de clienţi. Ne bucurăm întotdeauna pentru o clientă nouă, dar o atragem prin profesionalism. Clientele vin la noi datorită recomandărilor făcute de altă clientă mulţumită, nu datorită preţului foarte mic. Strategia noastră de marketing e performanţa, aşa atragem clienţii, prin calitatea serviciilor, nu prin scăderea preţului.

Muncim foarte mult. Ne pregătim în permanenţă, ne informăm cu privire la tot ce apare nou, la trenduri, la tehnologii. Noi studiem foarte mult clientele, pentru că, deşi există câteva tipologii generale, fiecare femeie e unică, şi trebuie să ştii să-i propui stilul şi culoarea potrivite. Iar satisfacţia de pe chipul ei la sfârşit, când se admiră în oglindă, e cea mai mare răsplată.

Cum au evoluat tehnologiile în coafură şi vopsit părul, mai sunt unele proceduri atât de periculoase pentru păr cum erau acum 20 de ani? Mă gândesc la ondularea permanentă, de exemplu...

Cristina Grama: Sunt lucrări, cum ar fi decoloratul sau permanentul, care sunt puţin mai agresive pentru păr, pe care trebuie să le faci după o diagnoză corectă şi e destul de periculos atunci când clienta este foarte nehotărâtă, nu ştie ce vrea, şi experimentează. O săptămână blondă, o săptămână brunetă, dar stai, ce ar fi să-mi fac părul roşu, ba nu, hai că mă fac iar blondă... Asta e cea mai mare greşeală. Deci, ca-n orice domeniu de pe lumea asta, abuzul dăunează. Trebuie să ştii exact ce vrei şi să găseşti cea mai uşoară şi sănătoasă cale de a ajunge la acel rezultat. Aici intervine şi stilistul, care trebuie să ştie s-o convingă pe clientă de ceea ce este mai bine pentru ea.

La cât eşti de pasionată de cariera ta, îţi mai rămâne timp pentru familie, pentru copii?

Cristina Grama: Mi-aş dori să stau mai mult timp cu copiii, dar am noroc că ei mă înţeleg şi sunt mândri de mine. Însă şi ei au un program încărcat, au şcoală, dansuri, engleză... Abia seara ne întâlnim, povestim şi este un timp foarte plăcut petrecut împreună.

Nu prea am timp liber, dar dacă ar fi să fac ceva în timpul liber, tot asta aş face! Cred că suntem norocoşi toţi aceia care facem din pasiune o meserie. Te încarci mereu de energie pozitivă, faci totul cu plăcere, fără efort. Dacă nu-ţi place ceea ce faci, te chinui, oboseşti repede şi îmbătrâneşti înainte de vreme. De-a lungul vieţii, toţi căutăm acele lucruri care să ne împlinească. Unii ştiu de mici ce au de făcut, alţii sunt în căutări un an doi, zece sau chiar toată viaţa. Depinde şi de cât eşti de comod sau de dornic de a-ţi găsi drumul. Eu l-am găsit!

Eu pot spune, cu mâna pe inimă, ce eşti unul dintre cei mai tonici şi pozitivi oameni pe care-i cunosc. Mereu calmă, mereu drăguţă, gata să sari în ajutor. Nu te enervezi chiar niciodată, nu te simţi folosită uneori, nu-ţi vine să izbucneşti?

Cristina Grama: Să întorci şi obrazul celălalt nu-i un semn de slăbiciune, ci de putere. Dacă nu ripostezi, dacă-ţi ceri tu scuze când ar trebui s-o facă celălalt, el îşi va da singur seama că a greşit şi conflictul se va stinge. Chiar dacă îmi dau seama că sunt folosită sau se profită de mine, continuu să ajut şi mă gândesc că dacă omul ăla a ajuns să mă folosească, înseamnă că are cu adevărat nevoie de mine! 


Autor: interviu de Alina Grozea

 1. VIRLAN FLORINA
  03-04-2015 19:50

  Felicitării Doamna Cristina Grama ,sunteți un exemplu pt majoritatea tinerelor.Ce poate fi mai frumos in a im bina utilul cu plăcutul și sa creezi o mare mulțumire către toți oamenii din jurul tău . Va doresc multa SANATE și tot ce va doriți deasemenea și cititorilor acestui interviu. Trebui sa avem grija ce ne dorim pt a se îndeplini. MULTA BAFTA TUTUROR!!!!!
 2. MariannaParaschiv
  26-07-2014 22:38

  WOW...good game ... "Conceptul l-am avut în minte de la început şi am acumulat informaţiile ca un puzzle, în timp ce lucram" Joc si eu acest puzzle de ceva timp "dar pentru mine frizeria este o pasiune amatoriala ce o practic ori de cate ori am ocazia si imi reuseste intotdeauna. Sper sa-mi reuseasca decizia. Mi-ati dat curajul sa merg inainte sa fac cursuri. Mutimesc Cristina pentru ca existi..
 3. cristina
  13-09-2012 21:12

  ma ajutat acest interviu imi doresc sa invat mai multe in domeniu si de aceea mi a fost util
 4. j
  21-01-2012 17:12

  Foarte misto interviul


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Ținute comode pentru timpul liber de la Femme Luxe

Vreau să vă prezint încă patru piese vestimentare de la Femme Luxe, foarte potrivite pentru timpul liber, nimic pretențios, totul foarte comod și în tendințe.

De această dată, am ales ma... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot