"Sunt adepta dietelor echilibrate" - interviu cu Mihaela Bilic

Mihaela Bilic este cunoscută ca fiind „nutriţionista vedetelor”, cea care a desluşit toate tainele dietelor sănătoase pe care ni le-a împărtăşit cu atâta pricepere, în cărţile sale. Este o femeie frumoasă şi curajoasă care a revoluţionat modul de gândire şi abordare al unui stil de viaţă sănătos, pe care ar trebui să-l adoptăm cu toţii pentru că s-a dovedit a fi benefic. A dărâmat câteva mituri legate de alimentaţie şi diete devenind, cu adevărat, cel mai cunoscut medic nutriţionist din România.

Boncafe: Se ştie că dincolo de nevoia de hrană, sunt şi celelalte plăceri legate de mâncare, dar suntem judecaţi după dimensiuni, de multe ori greutatea ne poate influenţa serios existenţa. Ce părere aveţi despre dietele de slăbire? Le recomandaţi?
 
dr. Mihaela Bilic: Sunt adepta dietelor echilibrate şi asociate. Cel mai uşor vom slăbi "păcălind" organismul. De aceea este important ca numărul de calorii să scadă progresiv atunci când începem o cură de slăbire. Cea mai bună cură este cea pe care organismul nu o simte.
 
Boncafe: Care sunt cele mai bune alimente recomandate într-o cură de slăbire?

dr. Mihaela Bilic: Fasolea boabe este de preferat în locul orezului şi al pastelor, având un conţinut crescut de fibre. Este cea mai bogată sursă de proteine vegetale, esenţiale în regimuri vegetariene şi cu aport substanţial de calciu şi fier.
Carnea, chiar şi cea de porc, "este prietena curei de slăbire", aducând organismului nu doar aportul de calorii şi senzaţia de saţietate, ci şi o „forţare” să consume caloriile acumulate.
Peştele gras (ton, somon, macrou, sardină, somn etc.) ar trebui consumat de 3 ori pe săptămână, el conţinând "cea mai bună grăsime".
Strugurii şi perele sunt preferatele mele, atât pentru gust, cât şi pentru alte calităţi pe care le au.
 
Boncafe: Care sunt cele mai dăunătoare alimente pe care ar trebui să le evităm în alimentaţia de zi cu zi?
 
dr. Mihaela Bilic: Zahărul este foarte dăunător pentru organism şi îmbătrâneşte organismul, trebuie evitat şi pe cât posibil, înlocuit cu încredere cu îndulcitori (asparmat, ciclamat, zaharină).
Să ne ferim de capcana produselor diet şi  light, să nu înlocuim dulciurile cu fructele deoarece fructele sunt acide, nu satură şi conţin zahăr, etc.
Evitarea grăsimilor, prăjelilor, zahărului, mâncatul cu măsură, prezenţa celor 3 mese principale fără alte "ciuguleli" suplimentare sunt reguli de bun simţ care trebuie să constituie în final un mod de viaţă.
 
Boncafe: Alimentaţia ar trebui schimbată odată cu vârsta?
 
dr. Mihaela Bilic: Metabolismul şi corpul ni se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Nu există un plan de alimentaţie pe care să îl urmăm toată viaţa, deoarece la fiecare zece ani modul în care organismul procesează mâncarea se schimbă. Atât dieta pentru slăbire, cât şi alimentaţia trebuie schimbată de-a lungul anilor.
De exemplu, în copilărie fierul şi acidul folic sunt vitale, însă la menopauză Omega-3, grăsimile şi calciul sunt foarte importante.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă trebuie să avem din ce în ce mai multă grijă de sănătatea noastră.
După o anumită vârstă, orice schimbare a stilului de viaţă poate avea un impact enorm asupra sănătăţii.
Persoanele în vârstă trebuie să urmeze o dietă sănătoasă, adică o dietă scăzută în grăsimi care constă în multe fructe, legume, cereale integrale, carne slabă şi peşte. De asemenea, trebuie să evite alcoolul.
 
Boncafe: Cât este de importantă este masa de dimineaţă pentru întreaga familie?

dr. Mihaela Bilic: Un mic dejun complet şi consistent va fi o sursă de vitalitate şi bună dispoziţie în fiecare dimineaţă. Alimentele consumate dimineaţa oferă energie după perioada de repaus din timpul nopţii. Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o altă masă pentru că oferă fibrele, vitaminele şi mineralele de care organismul tău are atâta nevoie. În plus, micul dejun reduce foamea de mai târziu, evitând ca senzaţia să fie calmată cu gustări dese.
În ultimii ani, acest aspect este din ce în ce mai discutat şi dezbătut din cauza numărului în creştere a persoanelor care se îmbolnăvesc în urma unei alimentaţii haotice.
Sursele de informare cu privire la alegerea unei diete sănătoase sunt numeroase şi ne putem inspira  din ele în funcţie de buget, program, dar şi în funcţie de preferinţe. Însă cu toate acestea, preferăm să ducem un stil de viaţă nesănătos şi să cădem în tentaţia fast-food-ului ori de câte ori îi simţim mirosul îmbietor.
Ceea ce probabil nu ştiţi sau nu-i acordaţi o atenţie cuvenită este că masa de dimineaţă  va asigura necesarul de energie pentru prima parte a zilei, iar dacă sunteţi la dietă un mic dejun echilibrat va reuşi să vă ţină la distanţă de tentaţiile care apar de-a lungul zilei. Lipsa lui vă poate cauza, garantat, probleme grave de stomac, memorie slabă, dificultăţi de logică, creativitate redusă, iritabilitate, anxietate şi stres determinat de senzaţia de foame, anemii, reducerea bunei dispoziţii şi a puterii de muncă.
 
Boncafe: Copiii cum ar trebui să mănânce? Îi creştem după principiul că trebuie să mănânce tot din farfurie?
 
dr. Mihaela Bilic: Porţia copiilor trebuie să fie făcută pe măsura lor, adică o lingură din fiecare fel de mâncare pentru fiecare an de viaţă. Dacă nu s-au săturat nu vă faceţi griji, o să vă ceară singuri supliment.
 
Copii nu trebuie forţaţi să mănânce! Un copil sănătos şi bine dezvoltat nu mănâncă dintr-un motiv bine întemeiat: a fost inactiv şi nu-i este foame, a fost prea activ şi este obosit, a ronţăit între mese sau i se acordă prea multă atenţie. Copiilor le place să fie centrul de interes şi învaţă repede că refuzul de a mânca determină părinţii să fie superatenţi cu el. Dacă refuză să mănânce, luaţi-i farfuria din faţă fără alte discuţii şi până la masa următoare va fi suficient de înfometat ca să mănânce tot.
 
Boncafe: Cum îi învăţăm să mănânce sănătos şi, eventual, mai puţin? Ce putem face atunci când copilul plânge că vrea ciocolată dimineaţa înainte de micul dejun?
 
dr. Mihaela Bilic: Mesele trebuie să se desfăşoare după un program. Copiii trebuie să mănânce stând la masă, de preferat împreună cu restul familiei, astfel încât să aibă posibilitatea de a învăţa comportamentul adecvat în astfel de situaţii şi vor fi serviţi cu porţii adecvate vârstei lor.
Sunt contraindicate cu desăvârşire orice suplimente, minerale sau vitamine la copii în ideea că nu strică să fie mai rezistenţi. Excepţie fac doar copiii diagnosticaţi cu carenţe de acest tip.
Este de preferat ca alimentele consumate să fie variate atât ca textură, cât şi ca gust. Nu lăsaţi copiii să se obişnuiască cu câteva feluri de mâncare şi fiţi perseverenţi în a introduce treptat toate tipurile de alimente – în final cei mici se vor obişnui.
În general, copiii preferă alimente simple, necomplicat preparate şi fără gust puternic, alimente ce pot fi regăsite în meniul zilnic al familiei şi ce vor fi adaptate şi servite în porţii potrivite celor mici. Stomacul copiilor este mic, deci sunt obligatorii 3 mese principale zilnic şi două gustări între mese compuse din lapte, brânză, fructe, cereale (nu prăjiturele, chipsuri, suc).
Alt aliment periculos în dieta copiilor este sucul de fructe, de multe ori acesta fiind preferat în locul apei sau a laptelui. Consumat în exces de copiii între 2 şi 5 ani poate duce la încetinirea creşterii şi obezitate, de aceea cantitatea zilnică nu trebuie să depăşească 1 pahar pe zi.
Nu lăsaţi la îndemâna celor mici alimente de ronţăit sau fructe. Le vor strica pofta de mâncare şi aduce un aport caloric mult superior necesarului lor. Atenţie la fructe, îngrăşă şi consumate în cantitate mai mare de 1-2 bucăţi/zi dezvoltă apetitul pentru dulciuri.
De multe ori, acceptarea unui aliment de către copil este legată mai mult de imagine decât de gustul în sine. Este preferabil ca mâncărurile de mai multe feluri să nu fie amestecate în aceeaşi farfurie. Mirosurile puternice inhibă apetitul copiilor, ca şi temperatura ridicată.
 
Boncafe: Aţi cunoscut persoane supraponderale care nu vor să slăbească?
 
dr. Mihaela Bilic: Există persoane supraponderale care nu îşi mai pun problema să slăbească. Care să fie motivul? O persoană depresivă se simte tristă, nemotivată, lipsită de energie şi ar vrea să doarmă mai tot timpul. Sunt cazuri când suferinzii de depresie nu mai mănâncă şi încep să piardă din greutate într-un ritm  îngrijorător. Există şi reversul situaţiei, când depresivul nu se mai poate opri din mâncat. Depresia „paralizează” voinţa şi acele acţiuni simple, care te ajuta într-o dietă de slăbire par imposibile. Este de neînţeles pentru persoanele depresive să aibă energia de a face exerciţii fizice sau interesul de a urma o dietă de slăbit. De aceea, în asemenea cazuri se impune vizita la un medic specialist.

 


Autor: interviu de Luminita Iliescu



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe