Negresă cu cremă de vanilie

Cea mai bună negresă pe care am mâncat-o vreodată este această prăjitură, care ridică clasica negresă la un nivel de-a dreptul regal.

E minunată această prăjitură, compusă din blat umed, pufos şi o cremă de vanilie catifelată şi parfumată, e elegantă şi delicioasă şi uşor de făcut.

 

 

Ingrediente Negresa cu crema de vanilie

► Pentru cremă
* 5 gălbenuşuri
* 750 ml lapte
* 40 g amidon
* 150 g zahăr
* 1 păstaie de vanilie
* 100 g unt tăiat în cuburi

► Pentru blat:
* 300 g făină
* 80 g cacao neagră
* 1 linguriţă praf de copt
* 250 g unt
* 2 ouă întregi
* 5 albuşuri (de la ouăle folosite pentru cremă)
* 250 ml lapte
* 400 g zahăr tos (granulat)
* 1 linguriţă cu vârf coajă de portocală

► Pentru decor:
* 100 g ciocolată amăruie

Preparare Negresa cu crema de vanilie

Mai întâi se prepară crema. Laptele, împreună cu seminţele extrase din păstaia de vanilie (tăiată pe lungime şi râcâită cu un cuţit) se pun pe foc. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul şi amidonul. Se toarnă laptele fierbinte, amestecând energic cu un tel în formă de pară. Apoi crema se pune la bain-marie (sau pe foc minim), amestecând încontinuu, până se îngroaşă ca o budincă, apoi se ia de pe foc. Cine doreşte, poate să treacă crema printr-o strecurătoare fină – mie îmi place să las seminţele de vanilie în cremă, aşa că nu o strecor.
Se adaugă untul şi se amestecă până când se topeşte şi se încorporează. Se acoperă crema cu o folie alimentară de plastic şi se dă la rece. Folia se pune direct peste cremă, lipită. Fără folie, crema se usucă; iar dacă nu se pune lipită de cremă, în spaţiul dintre suprafaţa cremei şi folie se va forma un condens care va afecta textura cremei.

Negresa cu crema de vanilie

Pentru blat, se pregăteşte o tavă largă şi cu pereţii mai înalţi, care se unge cu puţin unt sau ulei şi se pudrează cu făină. Eu am folosit o tavă dreptunghiulară de 26/35 cm şi înaltă de 6 cm. Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Făina, cacao şi praful de copt se cern împreună. Albuşurile de la cele două ouă se pun împreună cu cele 5 albuşuri rămase de la prepararea cremei şi se bat spumă cu un praf de sare. În alt vas, se freacă bine untul cu zahărul, se adaugă pe rând cele două gălbenuşuri, coaja de portocală, laptele, apoi făina. La sfârşit se încorporează bezeaua, amestecând uşor cu o spatulă, ca să nu iasă aerul din bezea. Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează şi se introduce în cuptor.
Durata de coacere este de circa 30 minute, dar diferă în funcţie de dimensiunile tăvii şi de personalitatea cuptorului

Un blat mai înalt se coace mai greu decât unul mai scund. După 30 minute se verifică blatul cu o scobitoare. Nu o lăsaţi să se usuce de tot, scobitoarea trebuie să iasă umedă din blat. Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se pune pe un suport. După ce blatul se răceşte complet, se întinde crema în strat uniform pe toată suprafaţa blatului. Se rade ciocolată deasupra prăjiturii.

Se taie prăjitura în bucăţi generoase şi se savurează cu mare angajament.


Autor: Loly Lola



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

#ReservedForXmas, colecția Reserved de Crăciun

Kate Moss a fost doar primul mare nume din succesiunea de vedete care promovează brandul Reserved! Următoarele pe frontispiciul brandului sunt Irina Shayk, Jon Kortajarena, Jourdan Dunn si Adwoa A... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot