Nivel crescut de zahăr în sânge în sarcină, pericol pentru mamă și copil

În timpul sarcinii, viitoarea mămică poate observa cum fiecare parte a corpului se transformă. Unele modificări sunt mai vizibile, precum creșterea în greutate sau picioarele umflate, iar altele au loc în corp, precum fluctuațiile nivelurilor de hormoni. Un exemplu semnificativ este nivelul de zahăr din sânge.

Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, corpul schimbă modul în care produce și folosește insulina, un hormon care ajută zahărul din alimentele pe care le consumi să pătrundă în celulele organismului, astfel încât să poată fi folosit ca un combustibil. Modificările normale ale acestui proces vor face ca nivelul zahărului din sânge să fluctueze. Un nivel de zahăr din sânge prea crescut sau prea scăzut poate provoca probleme atât pentru făt, cât și pentru viitoarea mamă.

Modificările încep devreme și continuă pe tot parcursul sarcinii

„În primul trimestru, corpul folosește insulina mai eficient, astfel încât nivelurile de zahăr din sânge (glucoză) sunt mai mici decât în mod normal, deoarece atât placenta, cât și copilul folosesc glucoza pentru a crește.

În al doilea și al treilea trimestru, încep să apară alte modificări importante. Hormonii produși de placentă încep să provoace rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că insulina nu este la fel de eficientă pentru a introduce zahăr în celulele tale”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Acest lucru face ca nivelul zahărului din sânge să crească după masă și, deși acest lucru oferă fătului  în curs de dezvoltare o cantitate constantă de combustibil și substanțe nutritive, această schimbare poate determina uneori apariția diabetului la mamă - numit diabet gestațional.

Cum afectează diabetul sarcina?

Diabetul devine din ce în ce mai frecvent în timpul sarcinii. Până la 10% dintre femei suferă de diabet în timpul sarcinii. Deși majoritatea femeilor care suferă de diabet în timpul sarcinii au forma gestațională, este posibil să se dezvolte alte tipuri de diabet. Dacă diabetul este diagnosticat în primul trimestru de sarcină, atunci va fi probabil diabetul de tip 2.

Dacă o femeie este expusă riscului de a dezvolta diabet, atunci va fi supusă, în mod normal, unui test de diabet gestațional în timpul primei sale vizite prenatale. Factorii de risc pentru diabetul gestațional includ:

- Supraponderalitatea

- A avea un părinte sau un frate cu diabet zaharat

- Apariția diabetului gestațional sau rezistență la insulină în trecut

- Nașterea anterioară a unui copil cu o greutate mare (peste 9 kilograme)

- Stare de sănătate instabilă, boli de inimă, tensiune arterială crescută sau colesterol ridicat

- Inactivitatea fizică

„Diabetul gestațional nu este, de obicei, diagnosticat decât în ​​al doilea sau al treilea trimestru. Dacă nu sunt prezenți factori de risc pentru diabet, atunci se face un test oral de toleranță la glucoză între săptămâna 24 și 28 de sarcină. Dacă nivelul zahărului din sânge rezultat este de 190 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau mai mare, atunci există diabet gestațional”, adaugă dr. Iștoc.

Importanța monitorizării și gestionării zahărului din sânge

Dacă ai orice tip de diabet, este important să-ți urmărești nivelul zahărului din sânge pentru a te asigura că nu este prea mare sau prea scăzut. Montirozarea permanentă va ajuta la prevenirea problemelor.

Femeile cu diabet gestațional vor fi încurajate să își verifice nivelul zahărului din sânge de patru ori pe zi - o dată dimineața și apoi la două ore după fiecare masă. Dacă alimentația și exercițiile fizice aduc nivelul glicemiei aproape de limita normală, atunci probabil că se va reduce efectuarea testului la două ori pe zi. Dar dacă modificările stilului de viață nu țin diabetul sub control, atunci ai putea avea nevoie de injecții regulate cu insulină.

Insulina este prima linie de tratament pentru diabet în timpul sarcinii, întrucât insulina nu traversează placenta. Deoarece rezistența la insulină crește în al doilea și al treilea trimestru, doza de insulină poate fluctua.

În timpul travaliului și al nașterii, rezistența la insulină va scădea rapid. Pentru o femeie care ia insulină, această schimbare poate duce la nevoi diferite de insulină în timpul travaliului și post-partum. Dacă dezvolți diabet gestațional, vei avea nevoie de un alt test de toleranță la glucoză pe cale orală la 4-12 săptămâni după naștere, pentru a determina dacă diabetul a dispărut.

O femeie care are diabet gestațional are un risc mult mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, deși modificările stilului de viață, inclusiv alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată, pot reduce acest risc.

Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetala. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sanatosi; marturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Maria Nila lansează ECO THERAPY REVIVE, cea mai sustenabilă gamă de produse

Ca o modalitate de a îmbrățișa filozofia bazată pe frumusețea sustenabilă, Maria Nila face următorul pas către o lume mai prietenoasă cu lansarea unei noi game de îngrijire a părului în 3 pași

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot