Fotochemoterapia, un tratament eficient împotriva psoriazisului

Aproximativ trei la sută din populaţia lumii prezintă simptome specifice psoriazisului. Mulţi dintre ei suferă dureri constante cauzate de crăparea şi sângerarea pielii, îndură umilinţă cauzată de o afecţiune înţeleasă greşit de către cei din jur, suportă dezamăgirea provocată de lipsa unui tratament eficient şi se confruntă cu complicaţiile acestei boli: artrita psoriazică.

 

Care sunt cauzele apariţiei psoriazisului?

Cauza apariţiei psoriazisului nu este cunoscută cu exactitate, însă medicii consideră că boala este legată de sistemul imunitar al corpului. La persoanele cu psoriazis celulele epiteliale se dezvoltă prea repede. Creşterea rapidă a celulelor duce la suprapunerea straturilor de piele şi implicit la exfolierea acestora – de aici şi aspectul deshuamat al epidermei.

 

Fotochemoterapie – tratament cu raze UV împotriva psoriazisului

Fotochemoterapia, cunoscută şi sub numele de PUVA terapie, reprezintă un tratament de aplicare a unui medicament (psoralen) pentru a sensibiliza pielea la razele ultraviolete. Aplicarea psoralenului, este fie topică (locală), fie orală (sistemică).

 

Razele UV încetinesc dezvoltarea epitelială

"Ca şi mecanism de acţiune, razele UV acţionează asupra ADN-ului celular şi reduce ritmul de proliferare. Mecanismul fotochemoterapiei în cazul psoriazisului este bazat pe faptul că PUVA cauzează fotoconjugarea psoralenilor la ADN şi supresia mitozei, sinteza de ADN şi proliferarea celulară”, a explicat dr. Wissam Taleb, medic dermatovenerolog în cadrul Centrului Medical Focus.

 

Remisie la 90% dintre cazuri

Tratamentul pe bază de fotochemoterapie constă în 2-4 şedinţe pe săptămână, doza crescându-se treptat conform răspunsului la tratament. Frecvenţa şedinţelor poate fi redusă după remisiunea leziunilor la o şedinţă pe săptămână.

"Rezultate terapeutice excelente pot fi obţinute în Psoriazisul vulgar discoid cu remisie la aproximativ 90% dintre cazuri, după 15-25 şedinţe. PUVA este indicată în psoriazisul pustular, eritrodermic, palmo-plantar cronic şi cel unghial. Acest tratament se consideră a fi unul de prima linie pentru pacienţii de peste 55 ani şi care au peste 20% din suprafaţa corpului afectată”, a explicat medicul dermatolog din cadrul Centrului Medical Focus.

 

PUVA – tratament adjuvant în dermatita atopică

PUVA mai poate fi folosită ca tratament adjuvant în limfomul cutanat cu celule T (mycosis fungoides), dermatită atopică forma severă, lichen plan, mastocitoza cutanată, vitiligo, ca şi tratament de prevenţie în fotodermatoze.
Efectele adverse pot fi eritem, ameţeli, greţuri, prurit, hiperpigmentare cutanată, arsuri, cefalee, uscăciunea pielii, cancere cutanate.

"Există şi contraindicaţii, la pacietii cu boli renale, hepatice sau cardiovasculare severe, cataracta, la pacienţii cu boli ce se agravează la lumina (LES , porfirie), expunerea anterioară la radioterapie sau un istoric de malignitate cutanata şi sarcina”, potrivit dr. Wissam Taleb.

 

Terapia cu raze UV este eficientă în peste 90% dintre cazuri.


Autor: Luminita Iliescu

  1. MUNTEANU ELENA
    22-02-2011 21:02

    Multumim dnului doctor pentru informatiile date pe care le consideram foarte utile tinand cont ca psoriazisul este o boala atat de raspandita.


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Ținute comode pentru timpul liber de la Femme Luxe

Vreau să vă prezint încă patru piese vestimentare de la Femme Luxe, foarte potrivite pentru timpul liber, nimic pretențios, totul foarte comod și în tendințe.

De această dată, am ales ma... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot