Aliați ai organismului pentru o imunitate puternică: dovleacul, castanele, nucile și berea consumată cu moderație

Lumina și căldura sunt doi factori externi care influențează ritmul biologic al organismului nostru. De aceea, iarna, temperaturile scăzute și perioadele mai scurte din zi cu lumină naturală, ne pot afecta dispoziția și starea generală, randamentul poate fi scăzut, iar stările de oboseală și extenuare sunt resimțite mai frecvent.    

Alimentația este, poate, cea mai eficientă și la îndemână modalitate prin care putem combate perioadele în care rezervele noastre de energie se află la cote mai scăzute. În același timp, sistemul nostru imunitar este suprasolicitat în perioadele mai reci din an, iar o dietă adecvată poate contribui la o funcționare optimă a acestuia.

O alimentație bogată în fructe și legume de sezon, dar și un aport ridicat de elemente nutritive ne poate pregăti organismul pentru iarnă și ajuta la creșterea imunității.

Organismul nostru se află permanent într-un proces de transformare și adaptare la factorii externi. De aceea, este foarte important să îi acordăm atenție și să îi oferim tot ce are nevoie cu precădere în sezonul rece, când riscul de a ne îmbolnăvi este mai mare. Trecerea de la un anotimp la altul reprezintă de multe ori un factor de stres pentru organism, însă avem la îndemână belșugul de alimente de sezon bogate în vitamine și nutrienți valoroși. Chiar și berea, o băutură cu o concentrație relativ redusă de alcool, în condițiile unui consum moderat poate fi inclusă într-o dietă echilibrată, fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale și bogată în minerale, vitamine din grupul B și antioxidanți, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.  

4 aliați ai organismului care contribuie la creșterea imunității

Pentru a putea face față schimbărilor frecvente de temperatură și pentru a-l putea feri de episoadele cu viroze și răceli, organismul nostru are nevoie de un mix de vitamine, antioxidanți și minerale.

Dovleacul, una din principalele surse de betacaroten

De departe vedeta sezonului rece, dovleacul este a doua sursă majoră de betacaroten după morcov, un antioxidant care ne protejează de influența radicalilor liberi, acele molecule ce pot afecta celulele sănătoase ale organismului. Este important să existe un echilibru între apărarea antioxidantă și radicalii liberi, astfel încât funcțiile fiziologice să funcționeze corespunzător. Iar principalii antioxidanți sunt vitamina E, vitamina C și betacarotenul, pe care dovleacul le conține în cantități și concentrații care ne protejează organismul de infecții respiratorii, răceli și gripă. Totodată, datorită conținutului redus de calorii, aprox. 30 kcal la 100 de grame poate fi o opțiune ideală inclusiv pentru persoanele care acordă o atenție deosebită siluetei, fiind în același timp o sursă importantă de fibre și menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Castanele susțin imunitatea și contribuie la sănătatea osoasă

În general, fructele cu înveliș lemnos conțin cantități însemnate de nutrienți care contribuie la buna funcționare a organismului nostru și ne dau energie. Extrem de aromate, pline de minerale, vitamine și fitonutrienți, castanele stimulează imunitatea și contribuie la sănătatea osoasă. Totodată, au un conținut relativ scăzut de grăsimi și sunt o sursă importantă de vitamina C, un antioxidant recunoscut pentru efectele sale benefice împotriva deficiențelor imunitare. Fie că alegem să le consumăm coapte, fierte, direct din coajă sau piure, castanele sunt o sursă importantă de fibre solubile și insolubile, benefice în procesul de digestie,  asigurând un tranzit normal.

Nucile, un complex de elemente nutritive și o sursă bogată de omega 3

Sursă bogată de acizi grași omega-3, vitamine (A, B2, B6, B12, D vegetală) și fibre, nucile conțin, totodată, o cantitate importantă de antioxidanți și vitamina E, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic. Având în componență cantități însemnate de polifenoli, un complex de vitamine și minerale cu efect antioxidant și efect antiinflamator, îndepărtează radicalii liberi și reduc efectele toxice ale acestora. Fiind o sursă de uleiuri și grăsimi sănătoase, au un aport nutritiv extraordinar, iar prin conținutul de magneziu pot diminua stările de iritabilitate sau de oboseală pe care le resimțim mai acut în perioada rece din an. Prin conținutul ridicat de omega 3 și a vitaminelor de tip B, nucile contribuie la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, pot reduce colesterolul și combate efectele negative ale stresului, ajutând la relaxarea sistemului nervos.

Berea, o băutură cu ingrediente 100% naturale, ce favorizează starea de bine a organismului

Fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale, apă, cereale, hamei și drojdie, berea este o băutură bogată în antioxidanți naturali. Berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conținutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli și fibre, și furnizează substanţe nutritive, atâta timp cât este consumată cu moderație (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați). Un ingredient valoros din compoziția berii este hameiul, bogat în antioxidanți, care asigură aproape 20% din compușii fenolici ai berii. Alături de vitaminele B, hameiul contribuie la întărirea sistemului imunitar. Bogată mai ales în vitaminele B2, B3, B6, B9 și B12, în condițiile unui consum moderat berea poate contribui la un nivel crescut de absorbție al acestora. În plus, vitaminele de tip B prezente în bere contribuie la starea de bine a organismului, stimulează sistemul imunitar și oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.  


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Din suflet, pentru sufletul lui Moş Crăciun

Text trimis de Andra Petcu, locul I la concursul Boncafe "Scrisoare pentru Moş Crăciun" Îţi scriu astăzi aşa cum n-am făcut-o niciodată. Şi nu pentru că n-aş fi crezut în tine, ci pentru că mai mer... Citeste tot

la peste 40 ...inca mai cred....

Am crezut mereu intr-o iubire totala , o iubire egala care sa creasca si sa  ne creasca pe amindoi ; am crezut  intr-o iubire care  ne innobileaza si  ne implineste vietile –cu  zile de gratie si ...Citeste tot

Hidratarea, rețeta unui ten frumos pe timp de iarnă

Trebuie să avem în vedere faptul că iarna usucă tenul şi îl deshidratează din cauza temperaturilor scăzute şi a vântului rece. Pielea este organul care ocupă cea mai mare suprafață din corp și are... Citeste tot

Ce fel de babă vreau să fiu

 

Optimistă cum mă ştiţi, în ultima vreme mă gândesc foarte des la bătrâneţe şi la moarte, ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Femeia copil

Pe drumul spre casa ma gandeam la ea. O fata firava cu umeri subtiri si cu statura unui prunc. Femeia-copil. Aceea pe care ai crede ca barbatul de langa ea simte nevoia s-o protejeze. Femeia aceea a c...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot