Aliați ai organismului pentru o imunitate puternică: dovleacul, castanele, nucile și berea consumată cu moderație

Lumina și căldura sunt doi factori externi care influențează ritmul biologic al organismului nostru. De aceea, iarna, temperaturile scăzute și perioadele mai scurte din zi cu lumină naturală, ne pot afecta dispoziția și starea generală, randamentul poate fi scăzut, iar stările de oboseală și extenuare sunt resimțite mai frecvent.    

Alimentația este, poate, cea mai eficientă și la îndemână modalitate prin care putem combate perioadele în care rezervele noastre de energie se află la cote mai scăzute. În același timp, sistemul nostru imunitar este suprasolicitat în perioadele mai reci din an, iar o dietă adecvată poate contribui la o funcționare optimă a acestuia.

O alimentație bogată în fructe și legume de sezon, dar și un aport ridicat de elemente nutritive ne poate pregăti organismul pentru iarnă și ajuta la creșterea imunității.

Organismul nostru se află permanent într-un proces de transformare și adaptare la factorii externi. De aceea, este foarte important să îi acordăm atenție și să îi oferim tot ce are nevoie cu precădere în sezonul rece, când riscul de a ne îmbolnăvi este mai mare. Trecerea de la un anotimp la altul reprezintă de multe ori un factor de stres pentru organism, însă avem la îndemână belșugul de alimente de sezon bogate în vitamine și nutrienți valoroși. Chiar și berea, o băutură cu o concentrație relativ redusă de alcool, în condițiile unui consum moderat poate fi inclusă într-o dietă echilibrată, fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale și bogată în minerale, vitamine din grupul B și antioxidanți, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.  

4 aliați ai organismului care contribuie la creșterea imunității

Pentru a putea face față schimbărilor frecvente de temperatură și pentru a-l putea feri de episoadele cu viroze și răceli, organismul nostru are nevoie de un mix de vitamine, antioxidanți și minerale.

Dovleacul, una din principalele surse de betacaroten

De departe vedeta sezonului rece, dovleacul este a doua sursă majoră de betacaroten după morcov, un antioxidant care ne protejează de influența radicalilor liberi, acele molecule ce pot afecta celulele sănătoase ale organismului. Este important să existe un echilibru între apărarea antioxidantă și radicalii liberi, astfel încât funcțiile fiziologice să funcționeze corespunzător. Iar principalii antioxidanți sunt vitamina E, vitamina C și betacarotenul, pe care dovleacul le conține în cantități și concentrații care ne protejează organismul de infecții respiratorii, răceli și gripă. Totodată, datorită conținutului redus de calorii, aprox. 30 kcal la 100 de grame poate fi o opțiune ideală inclusiv pentru persoanele care acordă o atenție deosebită siluetei, fiind în același timp o sursă importantă de fibre și menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Castanele susțin imunitatea și contribuie la sănătatea osoasă

În general, fructele cu înveliș lemnos conțin cantități însemnate de nutrienți care contribuie la buna funcționare a organismului nostru și ne dau energie. Extrem de aromate, pline de minerale, vitamine și fitonutrienți, castanele stimulează imunitatea și contribuie la sănătatea osoasă. Totodată, au un conținut relativ scăzut de grăsimi și sunt o sursă importantă de vitamina C, un antioxidant recunoscut pentru efectele sale benefice împotriva deficiențelor imunitare. Fie că alegem să le consumăm coapte, fierte, direct din coajă sau piure, castanele sunt o sursă importantă de fibre solubile și insolubile, benefice în procesul de digestie,  asigurând un tranzit normal.

Nucile, un complex de elemente nutritive și o sursă bogată de omega 3

Sursă bogată de acizi grași omega-3, vitamine (A, B2, B6, B12, D vegetală) și fibre, nucile conțin, totodată, o cantitate importantă de antioxidanți și vitamina E, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic. Având în componență cantități însemnate de polifenoli, un complex de vitamine și minerale cu efect antioxidant și efect antiinflamator, îndepărtează radicalii liberi și reduc efectele toxice ale acestora. Fiind o sursă de uleiuri și grăsimi sănătoase, au un aport nutritiv extraordinar, iar prin conținutul de magneziu pot diminua stările de iritabilitate sau de oboseală pe care le resimțim mai acut în perioada rece din an. Prin conținutul ridicat de omega 3 și a vitaminelor de tip B, nucile contribuie la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, pot reduce colesterolul și combate efectele negative ale stresului, ajutând la relaxarea sistemului nervos.

Berea, o băutură cu ingrediente 100% naturale, ce favorizează starea de bine a organismului

Fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale, apă, cereale, hamei și drojdie, berea este o băutură bogată în antioxidanți naturali. Berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conținutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli și fibre, și furnizează substanţe nutritive, atâta timp cât este consumată cu moderație (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați). Un ingredient valoros din compoziția berii este hameiul, bogat în antioxidanți, care asigură aproape 20% din compușii fenolici ai berii. Alături de vitaminele B, hameiul contribuie la întărirea sistemului imunitar. Bogată mai ales în vitaminele B2, B3, B6, B9 și B12, în condițiile unui consum moderat berea poate contribui la un nivel crescut de absorbție al acestora. În plus, vitaminele de tip B prezente în bere contribuie la starea de bine a organismului, stimulează sistemul imunitar și oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.  


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Primăvara vine cu arome fresh și parfumuri florale

Odată cu venirea primăverii, parfumurile ne trezesc simţurile și dincolo de contribuția lor la imaginea personală, în plan mai profund, te poți conecta cu miresmele și gingășia naturii, te poț... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot