"Caut să generez prin muzică dragostea din fiecare om" - interviu cu Gheorghe Iovu

Gheorghe Iovu este o adevărată legendă, un personaj zâmbitor şi binevoitor care creează o muzică cu sunete născute parcă din Ceruri. Asemenea melodiilor lui Vanghelis, muzica sa induce calm şi o starea de linişte şi a devenit terapie de vindecare sufletească şi trupească ce încântă, de peste 30 de ani, întreaga lume. Ultimii 10 ani şi i-a petrecut cântând în Statele Unite, Austria sau Germania. Este singurul om cu atestat în meloterapie de la Asociaţia Naţională de Terapii Complementare din România. Oriunde îi vei asculta muzica, vei simţi o chemare ca un dor, ca o alinare. Şi vei şti că l-ai întâlnit şi ascultat pe Gheorghe Iovu.

 
Boncafe: Ce înseamnă pentru dv. muzica şi a cânta, a compune?
 
Gheorghe Iovu: Pentru mine muzica reprezintă un refugiu extraordinar, mulţumire sufletească, binele însuşi, iar inspiraţia e spontană, nu o poţi face oricând. E plăcut când vine mesajul de „sus”.
 
Boncafe: Cum v-aţi dat seama că muzica dv. are un efect miraculos asupra oamenilor?
 
Ghe. Iovu: După mai multe concerte şi întâlniri cu medici şi specialişti din diferite clinici şi centre atât din Timişoara cât şi din străinătate, rezultatele melodiilor mele au fost uimitoare - oamenii au devenit mai calmi, mai destinşi. Acesta a fost unul din semnele care m-a determinat să merg mai departe. De atunci, am concertat gratuit în tot felul de locuri, oferindu-le oamenilor câteva momente de relaxare prin intermediul meloterapiei. Din păcate, nu s-a făcut un studiu medical în toată puterea cuvântului, dar muzica aceasta a ajutat - conform celor spuse de medici - copii cu retard psiho-motor, bolnavi nevrotici şi cardiaci, oameni cu insomnie de zeci de ani. Sincer să fiu, şi pentru mine este uluitoare această putere de a vindeca a sunetelor armonioase.
 
Boncafe: Muzica aceasta reflectă credinţa creştin-ortodoxă?
 
Ghe. Iovu: Nu, nu are nimic cu religia, deoarece Dumnezeu - Împărăţia e divină, muzica este pentru suflet.
 
Boncafe: Compoziţia sonoră doar poate vindeca sau întăreşte şi spiritul?
 
Ghe. Iovu: Muzica aceasta se adresează spiritului, are scopul de a relaxa un om dacă acesta suferă de depresii, insomnie sau stres.
 
Boncafe: V-a influenţat acest har cursul vieţii?
 
Ghe. Iovu: Înainte să mă apuc de muzică, am petrecut mult timp lucrând într-un mediu periculos, descoperind muzica precum un refugiu foarte bun.
 
Boncafe: Compoiţiile muzicale sunt în concordanţă cu ceva anume, au o materializare a unei comunicări, a unui impuls mental?
 
Ghe. Iovu: Muzica mea nu merge spre o anumită direcţie, aceasta poate fi ascultată de către oricine, oriunde. Nu se adresează unui public anume.
 
Boncafe: Există o percepţie sau o înţelegere posibilă a armoniei sonore compuse şi alta decât cea menţionată în indicaţiile de vindecare, de afecţiuni asupra cărora acţionează prin vindecare?
 
Ghe. Iovu: Eficienţa acestei terapii prin muzică depinde de la caz la caz şi de la o persoană la alta, deoarece fiecare om simte diferit, astfel încât această muzică poate vindeca 10% sau 99%. Unul din cele mai importante aspecte într-o astfel de terapie o reprezintă credinţa, credibilitatea şi speranţa. Sentimentul acesta ne conduce direct la suflet, acolo unde se află şi vindecarea. De fapt, nu toţi oamenii primesc această muzică. Unii nu o pot suporta, alţii sunt foarte sceptici sau o resping vehement.
 
Boncafe: Aveţi realizări recunoscute de medici sau de medicină, pe ce studii se bazează recomandările de afecţiuni vindecate? Cine ar trebui să asculte muzică terapeutică?
 
Ghe. Iovu: Obiectivări mai clare ale valorii acestei muzici le-am avut când am concertat pentru prima oară la Colegiul Medicilor din Timişoara. Atunci m-a ascultat şeful Clinicii de Psihiatrie, dl. prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu, şi mi-a propus o colaborare. Dumnealui a selectat mai mulţi pacienţi în stare mai puţin gravă şi le-am cântat de mai multe ori. Rezultatele au fost uimitoare - aceştia au devenit mai calmi, mai destinşi, somnul lor s-a îmbunătăţit. Mii de persoane au beneficiat de muzica mea.
 
Boncafe: Cum trebuie să ascultăm muzica terapeutică?
 
Ghe. Iovu: Nu m-am gândit la acest lucru, pentru că muzica vorbeşte de la sine. Totuşi, pentru a se obţine rezultate, trebuie îndeplinite două condiţii: persoana care ascultă să fie cât mai relaxată, într-o poziţie stabilă, pe care să nu o schimbe prea des. Toată atenţia să-i fie concentrată asupra muzicii, fără să mai facă nimic altceva în paralel.
 
Boncafe: Ce afecţiuni se pot rezolva ascultând muzica dv.?
 
Ghe. Iovu: Poţi scăpa de depresie, dar în general depinde de persoana în cauză. Muzica aceasta se adresează în primul rând tulburărilor şi problemelor cauzate de stres, iar într-o societate în care unul din trei oameni suferă de depresie pasageră sau permanentă, vă daţi seama câtă nevoie este de un asemenea refugiu. Pentru că muzica pură, adresată sufletului, este un refugiu, un loc numai al nostru, în care ne putem regăsi în fiecare zi. Prin această regăsire prin muzică pot fi tratate nevrozele, depresiile, anxietatea, tulburările de dezvoltare intelectuală şi mai ales emoţională la copii, insomnia, diferite boli care apar pe fond de stres: ischemia cardiacă, hipertensiunea, gastrita şi ulcerul, colita, anumite forme de alergie şi astm pe fond nervos, iar lista ar putea continua.
 
Boncafe: Este posibil să nu existe efectul dorit, chiar dacă sunt întrunite condiţiile de audiţie şi înţelegere?
 
Ghe. Iovu: Sentimentele pe care le putem dobândi în urma ascultării muzicii terapeutice-ambientale sunt cele de mulţumire, regăsire, muzica te trimite de pe o cale greşită - există un bine fals şi unul real, de fapt, nu muzica vindecă, ci sufletul omului se vindecă prin iubire. Dragostea din fiecare om vindecă. Această dragoste, acest dor caut să-l generez prin muzică, pentru că sentimentul acesta de iubire ne conduce direct la suflet, acolo unde se află şi vindecarea.
 
Boncafe: Ce alte sentimente mai sunt prezente în compoziţiile dvs. muzicale?
 
Ghe. Iovu: Melancolia, dragostea, armonia.
 
Boncafe: Ce melodie vă place cel mai mult şi credeţi că vă reprezintă cel mai bine?
 
Ghe. Iovu: „Flori pentru Diana” şi „Imnul speranţei” se află în topul preferinţelor mele.
 
Boncafe: Cum pot ajunge oamenii să beneficieze de muzica dv.?
 
Ghe. Iovu: Oamenii pot beneficia de muzică prin intermediul albumelor mele, iar începând cu luna mai, în Oradea, se va deschide un centru de meloterapie, unde tot cei care doresc să-mi asculte cântecele sunt invitaţi la o oră de relaxare şi destindere de cotidian. De asemenea, la mijlocului lunii mai vom organiza în Bucureşti un concert cu scop caritabil.

 


Autor: intreviu de Luminita Iliescu

  1. Mihaela
    27-01-2015 15:34

    Aceasta muzica este sublima!!! O ador!
  2. Valin
    05-06-2010 00:00

    S-a hotarit locul si data, unde va avea loc acest concert ?


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Ținute comode pentru timpul liber de la Femme Luxe

Vreau să vă prezint încă patru piese vestimentare de la Femme Luxe, foarte potrivite pentru timpul liber, nimic pretențios, totul foarte comod și în tendințe.

De această dată, am ales ma... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot