Studiu realizat de L’Oréal: Spre ce cariere se îndreaptă tinerele din România?

Majoritatea tinerelor din România s-au gândit deja la cariera pe care își doresc să o urmeze. Două din zece tinere iau în considerare o carieră în știință, însă numai 1,5% sunt interesate de o carieră în cercetare științifică, potrivit unui studiu realizat de L’Oréal România. Influențate în primul rând de părinți, cele mai multe tinere intenționează să se îndrepte către medicină și studii economice, dar iau în considerare și domenii precum psihologie, sociologie sau comunicare, marketing și studii politice.

Cum își aleg tinerele din România o carieră, care sunt opțiunile lor și în ce măsură intenționează să urmeze o carieră în știință sau în cercetare științifică sunt informațiile pe care le scoate la iveală studiul realizat de L’Oréal cu ajutorul agenției de cercetare Reveal.

Cum își aleg tinerele din România o carieră?

87% dintre tinerele intervievate (14-19 ani, mediu urban) susțin că s-au gândit deja la cariera pe care vor să o urmeze. Întrebate care sunt motivele care stau la baza opțiunilor pe care le au, cele mai multe s-au dovedit a fi pleasure seekers, acestea invocând faptul că domeniul ales este unul care le place (70,6%, în special tinerele de 18-19 ani). Al doilea motiv amintit de tinerele incluse în cercetare a fost acela că e un domeniu care li se potrivește (38,9%), iar al treilea a avut legătură cu pachetul salarial motivant (28,1%).

Atunci când își aleg o carieră, tinerele din România sunt influențate de părinți (63%), de persoanele apropiate, dar și de profesorii și persoanele publice pe care le admiră.

Când vine vorba despre sursele de informare cu privire la carieră sau la domeniul ales, pe primul loc se află site-urile oficiale și paginile de Facebook ale facultăților (60,1%), urmate de unitatea de învățământ la care tinerele se află în prezent (45,4%) și de prieteni sau cunoștințe (40,1%).

Spre ce cariere se îndreaptă tinerele din România?

Primele opțiuni spontane ale tinerelor din România sunt Medicina (16%) și Studiile Economice (13,7%), urmate de trei domenii plasate pe poziții apropiate: Poliție, Armată sau Jandarmerie (10,7%), Psihologie, Sociologie (10,5%) și Informatică, Cibernetică (10%).

Întrebate ce alte opțiuni mai iau în considerare, tinerele incluse în cercetare au amintit: Psihologie, Sociologie (39,9%), Comunicare, Marketing, Studii Politice (36,8%) și Artă – 32,8% (fotografie, pictură, sculptură).

Câte tinere din România iau în considerare o carieră în stiință?

Două din zece respondente iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în știință, însă numai 1,5% dintre respondente sunt interesate de o carieră în cercetare științifică. Motivația este una puternică – s-ar îndrepta către acest domeniu din dorința de a contribui la dezvoltare și progres, din pornirea de a descoperi lucruri interesante, dar și pentru satisfacția obținută din cunoaștere sau pentru viitorul stabil pe care acest domeniu îl poate oferi femeilor din știință.

Pe de altă parte, tinerele consideră că este o idee mai puțin bună să se orienteze către știință deoarece se tem de volumul mare de muncă pe care îl implică, de nevoia continuă de studiu și pregătire și, bineînțeles, pentru că sunt interesate de un alt domeniu.

Întrebate cu ce asociază cuvântul știință, jumătate dintre tinerele incluse în studiu au menționat în mod spontan cuvântul inteligență.

Studiul a fost realizat de L’Oréal România, cu prilejul Galei de încheiere a programului de burse private L'Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, care premiază an de an tinere cercetătoare cu merite deosebite. Concluziile au fost culese în urma studiului realizat de Reveal Marketing Research în luna octombrie 2018, în rândul a 406 respondente cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani. Metoda de cercetare folosită este CAWI, chestionar standardizat aplicat online persoanelor selectate aleator, eșantionare reprezentativă la nivel național urban. Reveal Marketing Research este o companie de studii de piață full-service, care a aniversat vara aceasta 10 ani de existență.

Rezultatele studiului vor fi dezbătute și în cadrul Galei de încheiere a programului de burse private L'Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, care va avea loc pe 14 noiembrie, în București. În cadrul evenimentului, patru tinere cercetătoare vor primi bursele, fiecare în valoare de 42.000 lei, câte două pentru fiecare dintre domeniile Științele Vieții și Științele Fizice. Cu ajutorul burselor, tinerele câștigătoare au șansa să își finanțeze proiectele și să își dezvolte proiectele de cercetare.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Angel by Thierry Mugler, un parfum etern și misterios

Thierry Mugler este unul dintre cele mai cunoscute branduri din întreaga lume, iar Angel este parfumul-etalon al anilor ’90, primul care l-a consacrat și care continuă să uimească prin fascinația ... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot