Noutăţi la Editura Univers

GOMORA. cealaltă mafie a ItalieiRoberto Saviano

O călătorie fascinantă în imperiul economic şi în visul de dominaţie al camorrei, mafia din Napoli şi Calabria. Frescă brutală şi violentă, Gomora descrie cu o precizie incredibilă cercurile infernale ale camorrei napoletane pentru a ne face o imagine cât mai exactă, mai ales că se inspiră din fapte reale.
 
Cartea-document scrisă de Roberto Saviano a devenit un fenomen în lumea literară la scurt timp după apariţia sa, în anul 2006.
 
Vândută în mai mult de un milion de exemplare, Gomora se numără printre cele mai faimoase cărţi ale ultimului deceniu.

Cât valorează viaţa unui om care a atras asupra lui mânia comorrei? Roberto Saviano, tânărul jurnalist italian care a scris Gomora, ştie foarte bine răspunsul: „Camorra are o memorie foarte lungă şi o răbdare infinită”. (Roberto Saviano)
 
Condamnat la moarte de membrii camorrei, autorul este obligat să trăiască păzit de poliţie 24 de ore din 24 şi să-şi schimbe frecvent adresa pentru a-şi pierde urmele.

Gomora a fost scrisă după ani de documentare, toate datele oferite de autor fiind extrem de bine probate.
 
Cartea dezvăluie cum sunt racolaţi băieţii - crescuţi în cultul boss-ului şi învăţaţi să sfideze moartea - încă din copilărie (se trage asupra lor cu arme adevărate, după ce le sunt oferite veste antiglonţ), cum se fac afacerile cu deşeurile toxice, trafic în care sunt implicaţi şi românii, cum se produc şi se vând falsurile după creaţiile marilor case de modă, cum conlucrează mafia italiană cu cea chineză pentru „infiltrarea” mărfurilor de proastă calitate pe pieţele europene şi cum se spală, în final, banii murdari, investindu-i în cazinouri, hoteluri sau cumpărând titluri de stat în alte ţări.
 
Acest imperiu este Napoli şi Campania, iar Gomora e în mâinile camorrei care are o singură lege: violenţa; un singur limbaj: armele; un singur vis: puterea şi o singură plăcere: sângele.
 
Iată recomandare scriitorului Mario Vargas Llosa:
 
„Camorra nu este o organizaţie unică, ci un nume generic pentru numeroasele familii’ care acţionează uneori împreună în diverse afaceri sau care controlează teritorii sau activităţi concrete ori specifice – imigraţie clandestină, prostituţie, falsificarea produselor de lux, droguri, cazinouri, deşeuri toxice etc. – şi care din când în când se ceartă şi se anihilează reciproc, în confruntări de o violenţă de nedescris.” (Money Express)
 
Ultimul capitol al cărţii, îngrozitor, îţi ridică părul măciucă, fiindcă povesteşte detaliat una dintre cele mai rentabile acţiuni ale mafiei, cu urmări extrem de nocive pentru napolitanii amărâţi: activitatea clandestină de a aduce din nordul Italiei în Campania deşeurile şi reziduurile toxice din industrie spre a le îngropa în câmp.
 
Este o activitate care aduce venituri enorme camorrei, cauzând prejudicii imense ţăranilor şi sătenilor care trăiesc pe aceste pământuri otrăvite de acizi, care transmit boli oamenilor şi animalelor şi produselor agricole cultivate aici. Şi, fireşte, şi imigranţilor clandestini africani, asiatici şi albanezi care transportă aceste materiale pentru nişte lefuri mizerabile.
 
Pe străzile labirintice ale oraşului Napoli, în apropierea gropilor de gunoaie cu deşeuri toxice, în traiectoria gloanţelor ucigaşe, în tranzacţiile economice la scară mare, în traficul de droguri care foloseşte drept cobai fiinţe omeneşti, în containerele îngheţate în care sunt stivuite cadavre de chinezi, camorra este atotprezentă. Iar viaţa unui om nu valorează nici măcar cât glonţul cu care va fi ucis.


Autor: L.I.Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Nevoia de frumos și inspirație în viața noastră

Frumusețea, un cuvânt delicat, mult prețuit printre oameni și unic ca înțeles pentru fiecare dintre noi. Ne place să descoperim frumusețea ascunsă printre umbre, să o admirăm la nesfârșit și s

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot