„Morţii incomozi”, premiat la Salonul de Carte de la Paris

Editura Humanitas Fiction a lansat romanul „Morţii incomozi”, semnat de Subcomandante Marcos şi Paco Ignacio Taibo II şi distins cu Premiul marelui public la ediţia din 2009 a Salonului de Carte de la Paris, care a avut ca tema centrală literatura mexicană.

Morţii incomozi este un insolit roman „pe două voci” semnat de Subcomandante Marcos, purtător de cuvânt al gherilei zapatiste mexicane, şi Paco Ignacio Taibo II, scriitor publicat în treizeci de ţări.

Nimeni nu cunoaşte identitatea şi nici chipul lui Subcomandante Marcos. Pipa şi cagula lui sunt însă celebre.
 
În octombrie 2004, acesta îi adresează lui Paco Ignacio Taibo II, într-o scrisoare, propunerea de a scrie împreună un roman.
 
În noiembrie, primul capitol din Morţii incomozi, semnat de Marcos, a apărut în ziarul mexican La Jornada.
 
Până în primăvara lui 2005, toate capitolele alternante care alcătuiesc cartea fuseseră deja publicate, bucurându-se de un succes fulminant.
 
Până în prezent, Morţii incomozi a fost tradus în peste cincisprezece ţări.

Elias Contreras, comisar în trupele de gherilă, caută o femeie care a dispărut în junglă din provincia mexicană Chiapas, în timp ce Hector Belascoaran Shayne, detectiv particular, porneşte pe urmele unui bărbat misterios în Ciudad de Mexico.
Drumurile li se întâlnesc în labirintul unui complot monstruos, iar investigaţia lor devine o arhetipală lupta împotriva Răului, povestită cu umor paradoxal de Elias, un Sancho Panza ajuns vioara întâi într-o poveste despre idealism, şi de Belascoaran, un Sherlock Holmes dependent de droguri legale.
Motivul investigaţiilor lor, la început paralele, apoi convergente, este ipoteza „revenirii din morţi” a unui deţinut politic, despre care se credea că a fost asasinat la ieşirea din închisoare.
Acesta lăsa mesaje pe robotul telefonic al prietenilor, alertându-i şi dezvăluind o fantezistă teorie a conspiraţiei universale ce se împleteşte însă cu orori reale din istoria Mexicului - „războiul murdar”, masacrele ordonate de putere, secătuirea unei ţări care pare încă să funcţioneze după modelul colonial.

Despre Subcomandante Marcos ştim doar că este purtătorul de cuvânt al EZLN (Armata Zapatista de Eliberare Naţională) din Mexic, semnatarul declaraţiilor din Selva Lacandona şi autorul a peste 20 de cărţi (scrieri politice, culegeri de eseuri, cărţi pentru copii, opere de ficţiune). În Mexic, Subcomandante Marcos, "El Sub", capătă aura mitică a unui Ernesto "Che" Guevara.
 
"Colaborarea dintre Marcos şi Taibo II are drept rezultat o carte emoţionantă şi spectaculos de complexă."
(The Guardian)

 


Autor: L.IAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

SENSE lansează colecția de rochii de vară chic cu accent pe eleganță, confort și versatilitate

Codurile vestimentare influenteaza felul in care ne imbracam in diferite medii, insa in contextul regandirii spatiului de lucru si al limitarii interactiunilor sociale, actualizarea “uniformei” pe... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot