„Morţii incomozi”, premiat la Salonul de Carte de la Paris

Editura Humanitas Fiction a lansat romanul „Morţii incomozi”, semnat de Subcomandante Marcos şi Paco Ignacio Taibo II şi distins cu Premiul marelui public la ediţia din 2009 a Salonului de Carte de la Paris, care a avut ca tema centrală literatura mexicană.

Morţii incomozi este un insolit roman „pe două voci” semnat de Subcomandante Marcos, purtător de cuvânt al gherilei zapatiste mexicane, şi Paco Ignacio Taibo II, scriitor publicat în treizeci de ţări.

Nimeni nu cunoaşte identitatea şi nici chipul lui Subcomandante Marcos. Pipa şi cagula lui sunt însă celebre.
 
În octombrie 2004, acesta îi adresează lui Paco Ignacio Taibo II, într-o scrisoare, propunerea de a scrie împreună un roman.
 
În noiembrie, primul capitol din Morţii incomozi, semnat de Marcos, a apărut în ziarul mexican La Jornada.
 
Până în primăvara lui 2005, toate capitolele alternante care alcătuiesc cartea fuseseră deja publicate, bucurându-se de un succes fulminant.
 
Până în prezent, Morţii incomozi a fost tradus în peste cincisprezece ţări.

Elias Contreras, comisar în trupele de gherilă, caută o femeie care a dispărut în junglă din provincia mexicană Chiapas, în timp ce Hector Belascoaran Shayne, detectiv particular, porneşte pe urmele unui bărbat misterios în Ciudad de Mexico.
Drumurile li se întâlnesc în labirintul unui complot monstruos, iar investigaţia lor devine o arhetipală lupta împotriva Răului, povestită cu umor paradoxal de Elias, un Sancho Panza ajuns vioara întâi într-o poveste despre idealism, şi de Belascoaran, un Sherlock Holmes dependent de droguri legale.
Motivul investigaţiilor lor, la început paralele, apoi convergente, este ipoteza „revenirii din morţi” a unui deţinut politic, despre care se credea că a fost asasinat la ieşirea din închisoare.
Acesta lăsa mesaje pe robotul telefonic al prietenilor, alertându-i şi dezvăluind o fantezistă teorie a conspiraţiei universale ce se împleteşte însă cu orori reale din istoria Mexicului - „războiul murdar”, masacrele ordonate de putere, secătuirea unei ţări care pare încă să funcţioneze după modelul colonial.

Despre Subcomandante Marcos ştim doar că este purtătorul de cuvânt al EZLN (Armata Zapatista de Eliberare Naţională) din Mexic, semnatarul declaraţiilor din Selva Lacandona şi autorul a peste 20 de cărţi (scrieri politice, culegeri de eseuri, cărţi pentru copii, opere de ficţiune). În Mexic, Subcomandante Marcos, "El Sub", capătă aura mitică a unui Ernesto "Che" Guevara.
 
"Colaborarea dintre Marcos şi Taibo II are drept rezultat o carte emoţionantă şi spectaculos de complexă."
(The Guardian)

 


Autor: L.IAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Seducerea destinului. Cum sa eviti mediocritatea

Text de Sofia Dumitriu, psiholog Acum ca isteria sarbatorilor s-a potolit, ca povara de a “face” ceva de revelion a trecut, ca SMS-urile prea-pline de intelepciune sablon nu mai blocheaza reteaua, ... Citeste tot

Previzibilul din capul meu

Ma intreb uneori daca chiar totul e previzibil sau mai e loc de schimbari naucitoare?? Ca asa, intre ele ,sa apara o situatie care sa aduca a surpriza am mai intilnit dar schimbari care sa ma surp...Citeste tot

O toamnă plină de culori

   Calendaristic, toamna s-a instalat, chiar dacă vara se lasă cu greu alungată. Toamna înseamnă în primul rând culoare și cine nu iubeşte culorile toamnei? Înainte ca toate ramurile să devină go... Citeste tot

Am tot ce-mi trebuie

 

Nu de puţine ori mi-a fost dat să percep invidii dense, aproape palpabile, la adresa mea.... Citeste tot

tete-a-tete, NIG și scriitorul Constantin Ciucă. Despre femei.

 

Domnelor și domnilor, pentru o vreme, tete-a-tete-urile mele se vor concentra puțin asupra unui subiect fierbinte : Femeia.

Femeia așa cum est... Citeste tot

Tu cum traiesti?

Sunt vreo doua perioade pe an cand ne-apuca bunatatea. Zenul, karma si feng shuiul, vorba cantecului, sunt la noi acasa.  Necredinciosii fac infuzie de credinta involuntara, credinciosii se apleaca de...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot