Editura Institutului Cultural Român

● Agi Mishol – Şeherezada
 
Poeta Agi Mishol, cunoscută poetă contemporană din Israel, s-a născut în nordul Transilvaniei în 1946 şi a emigrat în 1950 împreună cu părinţii, supravieţuitori de la Auschwitz, în Israel, unde a devenit una dintre cele mai cunoscute poete contemporane. Este autoarea a 12 volume de poezie şi laureată a mai multor premii importante.
 
Volumul „Şeherezada”, tradus de Riri Sylvia Manor şi Ioana Ieronim la Editura Institutului Cultural Român, se situează în tonul dominant al poeziei contemporane israeliene: frazele pornesc de la detalii cotidiene şi imaginile evocate se racordează puternic la realitatea socială şi tehnică imediată.
 
Astfel începe, de exemplu, primul poem al volumului: „Destul ţi s-a plimbat mouse-ul printre degete,/Destul ai cântat pe taste silenţioase de calculator”.
 
Dincolo de acest prim înveliş liric, aşa cum arată scriitorul Amos Oz într-un comentariu despre volum, poemele lui Mishol sunt umbrite de „o tristeţe subtilă”.
 „Poemele ei ştiu să spună o poveste şi în acelaşi timp să cânte, să danseze. Îmi plac surprizele din poemele sale, tristeţea subită şi exactă, modul misterios în care ea lasă această tristeţe să fie invadată de o bucurie ascunsă. Agi Mishol este o minunată poetă.” (Amos Oz)
 
● Jean-Jacques Rousseau - Visările unui hoinar singuratic
 
   „Rousseau, pentru noi, cei de azi, care-l citim prin grila unui eu descentrat şi fragmentat - căci în aceasta constă noutatea acestei proze - este, prin excelenţă, străinul, dar într-un sens total, cel al eului mereu străin în raport cu el însuşi şi care se descoperă mereu ca fiind altul.”
   Visările unui hoinar singuratic este reeditarea unei versiuni în limba română aparţinând lui Mihai Şora.
 
   În prefaţa scrisă de Irina Mavrodin se precizează că Jean-Jacques Rousseau duce cu gândul la „acel homme a fragments despre care Cioran vorbeşte nu o dată, desemnându-se pe sine. Discontinuitatea aceasta garantează autenticitatea confesiunii, care, deşi discursivizată, reuşeşte să comunice acea pâlpâire continuă a unor trăiri în clipă nuanţat sau contrastant diferite”.
 
    Actualizarea de astăzi a plimbărilor lui Rousseau este încă un prilej de revenire la matca lecturilor din clasicii francezi pe care editura ICR ni-i oferă cu generozitate şi inspiraţie.
 
 
● François Villon - Balade şi alte poeme
 
Pentru Villon, viaţa adevărată este cea de pe pământ, unde se nasc, trăiesc şi mor oameni şi tot ce se petrece în lume cunoaşte un ciclu ireversibil.
Francois Villon vorbeşte simplu, aduce în poezie o lume a literaturii medievale puţin cunoscută până la el.
 
Printre lucrările sale se numără Ballade de la grosse Margot, Ballade des dames du temps jadis şi poeme precum Debat du coeur et du corps de Villon  (Dezbatere între inima şi trupul lui Villon).
 
Francois Villon a fost redescoperit, ca poet, cu precădere după secolul XIX-lea.

Ediţia de faţă este reprodusă după volumul apărut în 1956 la ESPLA: François Villon, Balade şi alte poeme – în traducerea lui Dan Botta şi cu o prezentare de Tudor Arghezi.


Autor: L.I.Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

SENSE lansează colecția de rochii de vară chic cu accent pe eleganță, confort și versatilitate

Codurile vestimentare influenteaza felul in care ne imbracam in diferite medii, insa in contextul regandirii spatiului de lucru si al limitarii interactiunilor sociale, actualizarea “uniformei” pe... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot