Editura Institutului Cultural Român

● Agi Mishol – Şeherezada
 
Poeta Agi Mishol, cunoscută poetă contemporană din Israel, s-a născut în nordul Transilvaniei în 1946 şi a emigrat în 1950 împreună cu părinţii, supravieţuitori de la Auschwitz, în Israel, unde a devenit una dintre cele mai cunoscute poete contemporane. Este autoarea a 12 volume de poezie şi laureată a mai multor premii importante.
 
Volumul „Şeherezada”, tradus de Riri Sylvia Manor şi Ioana Ieronim la Editura Institutului Cultural Român, se situează în tonul dominant al poeziei contemporane israeliene: frazele pornesc de la detalii cotidiene şi imaginile evocate se racordează puternic la realitatea socială şi tehnică imediată.
 
Astfel începe, de exemplu, primul poem al volumului: „Destul ţi s-a plimbat mouse-ul printre degete,/Destul ai cântat pe taste silenţioase de calculator”.
 
Dincolo de acest prim înveliş liric, aşa cum arată scriitorul Amos Oz într-un comentariu despre volum, poemele lui Mishol sunt umbrite de „o tristeţe subtilă”.
 „Poemele ei ştiu să spună o poveste şi în acelaşi timp să cânte, să danseze. Îmi plac surprizele din poemele sale, tristeţea subită şi exactă, modul misterios în care ea lasă această tristeţe să fie invadată de o bucurie ascunsă. Agi Mishol este o minunată poetă.” (Amos Oz)
 
● Jean-Jacques Rousseau - Visările unui hoinar singuratic
 
   „Rousseau, pentru noi, cei de azi, care-l citim prin grila unui eu descentrat şi fragmentat - căci în aceasta constă noutatea acestei proze - este, prin excelenţă, străinul, dar într-un sens total, cel al eului mereu străin în raport cu el însuşi şi care se descoperă mereu ca fiind altul.”
   Visările unui hoinar singuratic este reeditarea unei versiuni în limba română aparţinând lui Mihai Şora.
 
   În prefaţa scrisă de Irina Mavrodin se precizează că Jean-Jacques Rousseau duce cu gândul la „acel homme a fragments despre care Cioran vorbeşte nu o dată, desemnându-se pe sine. Discontinuitatea aceasta garantează autenticitatea confesiunii, care, deşi discursivizată, reuşeşte să comunice acea pâlpâire continuă a unor trăiri în clipă nuanţat sau contrastant diferite”.
 
    Actualizarea de astăzi a plimbărilor lui Rousseau este încă un prilej de revenire la matca lecturilor din clasicii francezi pe care editura ICR ni-i oferă cu generozitate şi inspiraţie.
 
 
● François Villon - Balade şi alte poeme
 
Pentru Villon, viaţa adevărată este cea de pe pământ, unde se nasc, trăiesc şi mor oameni şi tot ce se petrece în lume cunoaşte un ciclu ireversibil.
Francois Villon vorbeşte simplu, aduce în poezie o lume a literaturii medievale puţin cunoscută până la el.
 
Printre lucrările sale se numără Ballade de la grosse Margot, Ballade des dames du temps jadis şi poeme precum Debat du coeur et du corps de Villon  (Dezbatere între inima şi trupul lui Villon).
 
Francois Villon a fost redescoperit, ca poet, cu precădere după secolul XIX-lea.

Ediţia de faţă este reprodusă după volumul apărut în 1956 la ESPLA: François Villon, Balade şi alte poeme – în traducerea lui Dan Botta şi cu o prezentare de Tudor Arghezi.


Autor: L.I.Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Seducerea destinului. Cum sa eviti mediocritatea

Text de Sofia Dumitriu, psiholog Acum ca isteria sarbatorilor s-a potolit, ca povara de a “face” ceva de revelion a trecut, ca SMS-urile prea-pline de intelepciune sablon nu mai blocheaza reteaua, ... Citeste tot

Previzibilul din capul meu

Ma intreb uneori daca chiar totul e previzibil sau mai e loc de schimbari naucitoare?? Ca asa, intre ele ,sa apara o situatie care sa aduca a surpriza am mai intilnit dar schimbari care sa ma surp...Citeste tot

O toamnă plină de culori

   Calendaristic, toamna s-a instalat, chiar dacă vara se lasă cu greu alungată. Toamna înseamnă în primul rând culoare și cine nu iubeşte culorile toamnei? Înainte ca toate ramurile să devină go... Citeste tot

Am tot ce-mi trebuie

 

Nu de puţine ori mi-a fost dat să percep invidii dense, aproape palpabile, la adresa mea.... Citeste tot

tete-a-tete, NIG și scriitorul Constantin Ciucă. Despre femei.

 

Domnelor și domnilor, pentru o vreme, tete-a-tete-urile mele se vor concentra puțin asupra unui subiect fierbinte : Femeia.

Femeia așa cum est... Citeste tot

Tu cum traiesti?

Sunt vreo doua perioade pe an cand ne-apuca bunatatea. Zenul, karma si feng shuiul, vorba cantecului, sunt la noi acasa.  Necredinciosii fac infuzie de credinta involuntara, credinciosii se apleaca de...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot